Neurofeedback (en andere effectieve neuromodulatie methoden)

Neurofeedback is een oefening voor de hersenen. Neurofeedback, ook wel EEG Biofeedback genoemd, is een niet-invasieve methode om de hersenen te leren functioneren op een meer gebalanceerde en gezondere manier. Neurofeedback kan helpen bij o.a. ADHD (wetenschappelijk aangetoond) , depressie, slaapklachten, onrust/ angst, trauma/ ptss, burnout en algemene stressklachten. Naast neurofeeback wordt ook wel gebruik gemaakt van Craniale Elektro Stimulatie (CES) waarbij via de oren uit een batterij een heel licht stroompje over het brein wordt geleid. CES is in het bijzonder effectief bij depressie en slaapklachten.

Neurofeedback wordt momenteel alleen in onze vestiging in Arnhem gegeven!

Er zijn 4 belangrijke frequentiebanden in onze hersenen te onderscheiden: Delta, Theta, Alpha en Beta. Deze frequentiebanden vertellen ons welke delen van de hersenen actief zijn en welke frequentiebanden de hersenen zouden moeten gebruiken om een bepaalde taak of activiteit te voltooien.

Wanneer we bijvoorbeeld concentreren bij het lezen of in een klas opdrachten uitvoeren moeten bepaalde delen van ons brein actief zijn (en de hersenen de snellere frequentie Beta gebruiken). Aan de andere kant, als we na een lange dag willen ontspannen en tot rust willen komen, zal een ander deel van de hersenen geactiveerd moeten worden met behulp van de langzamere hersengolffrequentie die Alpha heet.

Het doel van Neurofeedback is het verbeteren van het vermogen van de hersenen om zichzelf te reguleren, flexibiliteit te behouden en soepel te schakelen tussen toestanden van ontspanning (alpha) en opwinding (beta). Aangezien de hersenen ook de aandachtsregulering, emotionele regulering en affectie regulering controleren, kan uiteindelijk het hele centrale zenuwstelsel weer normaal functioneren.

Met behulp van een QEEG (meting van hersenactiviteit) kunnen we zien welke gebieden afwijken van de norm. Met neurofeedback training kunnen we deze gebieden stimuleren een balans te vinden binnen de norm en daarmee de klachten effectief behandelen. Vaak wordt voorafgaande aan neurofeedback training dus begonnen met een QEEG meting maar direct klacht gerelateerd werken is ook mogelijk.

Tarieven Neurofeedback (en CES)

1 sessie neurofeedback (of CES) van een 1 uur kost 75 euro.  

Een QEEG (hersen) meting incl. een persoonlijk analyse rapport kost 199 euro.

Thuis zelf onbeperkt trainen is ook mogelijk. U krijgt dan de apparatuur in bruikleen mee incl. een heldere uitleg. 6 weken onbeperkt thuistrainen kost 1250 euro.

De kosten van neurofeedback worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Waar trainen?  

Er kan in Amsterdam (op 2 locaties), Amstelveen, Purmerend, Landsmeer en Zaanstad op onze fysieke (flex)locaties worden getraind. Ook kan bij u thuis (onder directe begeleiding van onze therapeute) worden getraind. Bij een huisbezoek van onze therapeut(e) brengen we de reistijd in rekening.